Николай Иванов: Враца е моят дом, моята работа, моята кауза! 

Окт 30, 2015 ВРАЦА Новини Избори 0 2665

Натискът, лъжите и манипулациите на ГЕРБ не засягат мен,  а развитието на нашата община 

"Измина месец, през който всички ние и цялата община бяхме подложени на безпрецедентен натиск: финансов, заплахи, внушения, лъжи, клевети, купуване на гласове. Липсата на демократична предизборна кампания, огромният натиск, невижданата акция за купуване на гласове, психическият и административният натиск, заплахите за уволнения, внушенията и изливането на огромен поток от клевети, лъжи и манипулации властваха през последния месец във всеки дом, на улицата, на работното място. И въпреки очакванията ми за некоректна и нечистоплътна предизборна кампания, те прескочиха границата на нормалността и доведоха ситуацията до абсурд. Поведението на народни представители, действията на областната управителка, бяха брутални и безскрупулни. Надеждата за развитие се разпада. Демокрацията се оттича от община Враца", заявява в обръщение към съгражданите си Николай Иванов, независим кандидат за кмет на община Враца, подкрепен от БСП, който на 1 ноември ще се яви на втори тур на предстоящите местни избори. Негов опонент на балотажа ще бъде кандидатът на ГЕРБ. 
"Всеки човек има своята мотивация, за да си свърши добре работата. Моята, като кмет на Враца, беше да работя за хората на Враца. Имам самочувствието, че свърших добра работа за всички, живеещи в община Враца", казва досегашният градоначалник като извод от равносметката на успешния си мандат. 
В обръщението си към врачани Николай Иванов посочва качествата, който трябва да притежава един добър кмет и умел стопанин на общината:   
"Не е лесно да носиш отговорност. Изисква се силна воля, характер и психическа устойчивост. Като кмет ми се е налагало да взимам сложни и трудни решения, и именно в такива ситуации тези качества са безценни. Много работа свършихме и както виждате - още много работа остава. Дайте ни шанс да довършим започнатото и да увеличим вашите възможности. Имаме желание, въпреки трудните години, да направим живота в общината с по-висок стандарт, по-удобен и по-спокоен. Както и досега ще се вслушваме във вашия глас, ще чуваме личните човешки проблеми и ще се стараем да помогнем в решаването на всеки един. Защото Враца е моето място, моето семейство, моят дом, моята работа, моят живот! За мен Враца е кауза!
В края на своето обръщение кандидат-кметът отправя призив към жителите на община Враца: "В неделя отново ще имаме правото на избор за това как ще се управлява община Враца през следващите четири години" и добавя "Вярвам, че здравият разум ще надделее и заедно ще продължим да градим нашия общ дом Враца!". 

Прилагаме пълния текст на обръщението: 


ОБРЪЩЕНИЕ

В началото искам да благодаря на всички от община Враца, които ме подкрепиха  на първия тур на местните избори! Благодаря за оценката, която ми дадоха с гласа си! През изминалия месец имах възможност да се срещна с голяма част от хората на Враца и да изложа вижданията си за бъдещето на общината. Постарах се да съм максимално откровен и реалистичен, и да не давам празни обещания. Гласовете на врачанската общност ми дават увереност в правотата на избраната посока.
Вотът на хората избра на втори тур да се явим аз и моят основен опонент от ГЕРБ. Резултатът от първия тур не беше достатъчен, за да излъчи победител. Очаквахме значително по-висока активност, която да е обусловена от желанието на врачани градът да продължи да се развива. Давам си сметка, че методите на ГЕРБ в изборната борба, включващи впрягането на държавната машина за партийни цели, натискът върху държавни служители и заплахите над обикновени хора, намалиха активността в първия тур на изборите и принудиха много хора да замълчат. 
Измина месец, през който всички ние и цялата община бяхме подложени на безпрецедентен натиск: финансов, заплахи, внушения, лъжи, клевети, купуване на гласове. Липсата на демократична предизборна кампания, огромният натиск, невижданата акция за купуване на гласове, психическият и административният натиск, заплахите за уволнения, внушенията и изливането на огромен поток от клевети, лъжи и манипулации властваха през последния месец във всеки дом, на улицата, на работното място. И въпреки очакванията ми за некоректна и нечистоплътна предизборна кампания, те прескочиха границата на нормалността и доведоха ситуацията до абсурд. Поведението на народни представители, действията на областната управителка, бяха брутални и безскрупулни. Надеждата за развитие се разпада. Демокрацията се оттича от община Враца.
Съжалявам, че се налага да говоря по този начин, но ми е много болно от тези процеси, защото те не са насочени срещу мен. Те са насочени срещу демократичните принципи, заложени в нашата конституция. Те са насочени срещу развитието на община Враца в полза на хората. Те са насочени срещу правенето на политика за решаване на истинските проблеми на хората. Тяхната цел е една: да усвоят европейските средства от предстоящия програмен период, за да попълнят с тях няколко лични сметки. И в името на тази „велика цел”, ГЕРБ са готови да вземат властта във Враца на всяка цена. Средствата не се подбират, използват се всички форми на рекет, психически, финансов и дори физически натиск. Имам усещането, че се върнахме назад в годините, когато мутрите всяваха в нас страх, а сега го правят те – партийните кадри на ГЕРБ, като използват съвсем законно целия ресурс на държавата за това.
Когато преди четири години станах кмет на община Враца си мислех как ще се справя с това предизвикателство. Сега, след тези трудни, но успешни години знам, че имам и знанието, и енергията да продължа да се грижа за община Враца. Познавам хората, познавам техните проблеми, познавам техните мечти. Имам стабилен и работещ екип, който не пести сили да реши понякога и нерешимите задачи. Имам административен опит, който натрупах пред очите ви и вие бяхте основния коректив на моите действия. Остава да ми дадете вашата подкрепа за втори път и аз разчитам, че ще го направите.
Всеки човек има своята мотивация, за да си свърши добре работата. Моята, като кмет на Враца, беше да работя за хората на Враца. Имам самочувствието, че свърших добра работа за всички, живеещи в община Враца. Никога не съм делил хората на наши и ваши. Тръгнах да решавам огромното количество проблеми, завещани от предишното управление, управлението на ГЕРБ - Враца. Концентрирах се да реша два основни въпроса. Всички знаем най-големия проблем за града ни – водния цикъл. За него наследих тотално объркан проект и процедури, както и вече определени изпълнители. Вярвам, че когато завършим проекта и почувстваме в пълнота неговата важност, ще забравим големите неудобства, които той ни причини. Вторият въпрос, който е приоритетен за мен, беше да създам условия за развитие на добра бизнес среда и красив и уютен град. 
 Да си кмет, на първо място е отговорност и то към всички, а не само към своите. Защото, за да си кмет, трябва да знаеш и да можеш да правиш политика. Не случайно кметската позиция е изборна и всички ние избираме кой да я заеме. И тук е мястото да кажа, че съм се подлагал на избор и печелил доверието на хората три пъти. Искрено искам да си призная, че съм допускал и грешки в работата си. Не е в стила ми да се оправдавам, но кметската работа е работа с продължение във времето. Приемаш една база, до която е стигнато и оттам насетне трябва да надграждаш. Не можеш за три дни да сложиш кръст на всичко, което е било преди теб и да започнеш на чисто и от начало. Наследството на управлението на ГЕРБ - Враца, което аз поех, не беше добро. От него се сипеха грешки, недомислени инициативи и непрофесионално взети решения. Всички знаят, че е много по-лесно и бързо да построиш една съвсем нова къща, отколкото да започнеш да преправяш, конструктивно укрепваш и правиш удобна за живеене една лошо и непрофесионално изградена такава.
Не е приятно да трябва да обясняваш кое е бяло и кое черно. Да посочваш и да казваш на очевидното, че е такова. За съжаление, моят опонент довежда нещата до абсурд, в който изопачава факти и документи. Моят опонент използва сериозни квалификации, които меко казано издават нервност и емоционална нестабилност. Кого се опитва да заблуди, аз не зная, но на всички ни е ясно, че той изпълнява единствено и само партийно поръчение от ръководството на ГЕРБ. На нас ни е пределно ясно, че на него не му се занимава с нашите проблеми, проблемите на община Враца. Че всичко, което изрича е фалшиво и е с единствената цел да дискредитира една добре работеща институция, каквато е общинска администрация Враца, в която само да вметна, в моя досегашен мандат не са правени никакви политически чистки. На него дори не му се стои и живее във Враца, нищо че изведнъж това лято „осъзна колко много обича Враца”.
Не е лесно да носиш отговорност. Изисква се силна воля, характер и психическа устойчивост. Като кмет ми се е налагало да взимам сложни и трудни решения, и именно в такива ситуации тези качества са безценни. Много работа свършихме и както виждате - още много работа остава. Дайте ни шанс да довършим започнатото и да увеличим вашите възможности. Имаме желание, въпреки трудните години, да направим живота в общината с по-висок стандарт, по-удобен и по-спокоен. Както и досега ще се вслушваме във вашия глас, ще чуваме личните човешки проблеми и ще се стараем да помогнем в решаването на всеки един. Защото Враца е моето място, моето семейство, моят дом, моята работа, моят живот! За мен Враца е кауза!
Сега, в неделя отново ще имаме правото на избор, за това как ще се управлява община Враца през следващите четири години. Не е случайно съвпадението, че денят на балотажа е 1 ноември – Денят, в който България се прекланя пред своите будители. Нека бъдем още по-активни при решаването на съдбата на нашата община! Нека избираме, окрилени от примера на Ботев, Левски и всички български будители! Нека не позволим да се смачкат идеалите, в които те вярваха и посветиха живота си на това! Вярвам, че здравият разум ще надделее и заедно ще продължим да градим нашия общ дом Враца!

Николай Иванов,
независим кандидат за кмет на Враца